A tigris új ugrásra készül

A Walter bemutatja a jövő élanyag-generációját: a „Silver Tiger”-t

Ismét egy világújdonság: a Walter az új „SilverTiger”-rel a CVD bevonatos keményfémek minden eddigi teljesítményét túlszárnyalja. Még sohasem nőtt ekkorát a teljesítőképesség, még sohasem volt szerszámanyag ilyen közel az ideálishoz! A „SilverTiger” egyet jelent az 50, vagy akár 100%-os teljesítmény növekedéssel.

Peter witteczek

A „Tiger·tec® váltólapkáink bevezetésük óta hatalmas piaci sikert aratnak, a forgácsoló cégek világszerte átlagon felüli eredményeket érnek el velük”, mondja Peter Witteczek, a Walter AG igazgatóságának elnöke. „Azonban nem pihenünk meg babérjainkon, a siker inkább további erőfeszítésekre sarkall bennünket. Ezek eredménye a SilverTiger, a Walter legújabb világújdonsága, melynek létrejöttét a saját specialistáink által kifejlesztett új technológia tette lehetővé. Ez a technológia, a SilverTiger Technology, amellyel 50 – 100%-os nagyságú teljesítőképesség-növekedés érhető el. Ez a technológia egy olyan új megoldást képvisel, amelynek alapjairól a CVD bevonatos váltólapkák teljesen új családját fejlesztjük majd ki maráshoz, esztergáláshoz és fúráshoz."

Az új, kiváló minőségű anyagú lapka ezüstösen csillogó hátlapjáról kapta a nevét. Homlokfelülete – elődjéhez hasonlóan – fekete. A két szín alkalmazásával a Walter továbbra is ragaszkodik a kopásfelismerés javításának bevált módszeréhez.

WKP35S-/SilverTiger váltólapka

A SilverTiger Technology különleges bevonatolási kombináción alapul, teljesen újfajta felületkezeléssel párosítva. Ennek eredménye egy olyan felületi réteg, amelyben a sajátfeszültségek lényegesen alacsonyabbak. Ehhez hasonló tulajdonságokkal eddig semmilyen más CVD élanyag nem rendelkezik. A bevonati réteg sajátfeszültségeinek csökkentése révén rendkívüli mértékben megnő a szívósság, ami kiegyenlíti a CVD-bevonatolási eljárás során elkerülhetetlenül létrejövő ridegséget. Röviden: a SilverTiger jelentős mérföldkő az „ideális vágóanyaghoz” vezető úton. Emlékeztetőül: az ideális szerszámanyag olyan elméleti képződmény, amely egyesíti önmagában a maximális keménységet a maximális szívóssággal.

 

SilverTiger sajtófotóEnnek előnyei részletezve: a forgácsolóélen képződő fésűs repedéseket és a homlokfelületen jelentkező tribokémiai kopást a minimálisra csökkentjük. A SilverTiger ezért a legintenzívebb adatok, illetve a legrövidebb megmunkálási idők elérését teszi lehetővé. Sok forgácsoló cég számára fontos az, hogy az élanyag egyaránt alkalmas legyen száraz és nedves megmunkálásra. Hősokk fellépése esetén, amikor a legtöbb standard élanyag már „megadja magát”, ott a SilverTiger még mindig működőképes. Ez a maró megmunkálások tipikus igénybevétele, amelynek hatását a hűtő-kenő folyadék alkalmazása még csak fokozza.

Ezt a következő példával szeretnénk szemléltetni: 42CrMo4 anyagminőségű alkatrészt nedvesen forgácsolunk nagy, vc = 260 m/min  forgácsolósebességgel. Tudjuk, hogy ebben a Walter eddigi WKP35 típusú váltólapkája is már lényegesen jobb volt, mint a versenytársaké, a SilverTiger WKP35S még ehhez képest is 70%-os éltartam növekedést produkál.

E jó minőségű élanyag bevezetése lépésről lépésre fog megtörténni. Az első a WKP35S jelű (S=silver)  CVD-Al2O3 bevonattal, univerzális szerszámanyag lesz öntöttvasak és acélok marásához (ISO-K, ISO-P). A megcélzott felhasználók az autógyártás, a vasúti járműgyártás (pl. kovácsolt alkatrészek), az energetikai szektor (pl. rotortengelyek), a szerszám- és formagyártás, a légi- és űrközlekedés, valamint az általános gépgyártás vállalatai.

SilverTiger – az előnyök felsorolásszerűen

 • Új CVD-Al2O3 bevonat – egy úttörő innováció

 • Külső jellemzők: fekete homlokfelület és ezüstszínű hátfelület

 • Ragyogó és verhetetlen: 75%-os átlagos teljesítőképesség-növekedés

 • Alkalmazási területek: öntöttvasak és acélanyagok száraz és nedves megmunkálása. A legkülönbözőbb iparágak számára a legmegfelelőbb élanyag: energiaipar, légi- és űrközlekedés, autóipar, általános gépgyártás, vasúti járműgyártás.

 • Kis megmunkálási költségek, kis szerszámköltségek, nagy folyamatbiztonság.

Kopásteszt 1.2311 anyagban

 

SilverTiger 3200 mm marási hossz után
4. ábra SilverTiger 3200 mm marási hossz után
Tiger 3200 mm marási hossz után
5. ábra Tiger 3200 mm marási hossz után
Hagyományos váltólapka 3200 mm marási hossz után
6. ábra Hagyományos váltólapka 3200 mm marási hossz után

Az eredmény egyértelmű: az 1.2311 anyag megmunkálása után a SilverTiger szinte semmilyen kopást nem mutat, szemben a versenytárs váltólapkákkal.

Versenytárs-összehasonlítás
Ábra 7. Versenytárs-összehasonlítás

Forgácsolási adatok

 • anyagminőség 42CrMo4
 • Rm [MPa] = 750
 • vc [m/min] = 260
 • fz [mm] = 0,5
 • ap [mm]= 3
 • ae [mm] = 50
 • hűtés: igen

 

A Walter eddigi WKP35 váltólapkája is már lényegesen jobb volt, mint a versenytársaké, a SilverTiger WKP35S még ehhez képest is 70%-os éltartam növekedést produkál.

Walter, Walter Titex, Walter Prototyp és az új: Walter Valenite – négy vezérmárka egy csoportban

Világszerte tevékenykedő cégcsoportként a WALTER AG a fémmegmunkáló ipar számára fejleszt, gyárt és forgalmaz precíziós szerszámokat. A Walter égisze alatt egyesül a négy ismert vezérmárka, a Walter, a Walter Titex a Walter Prototyp és most a Walter Valenite is. A WALTER AG székhelye Tübingenben (Németország) van. A világszerte foglalkoztatottak létszáma  kb. 2 700 fő. A mintegy 50 leányvállalat és értékesítési partner világméretű jelenlétet biztosít minden kontinensen.

Az 1919-ben alapított WALTER AG az esztergálás, a fúrás és a marás területén a rendkívül termelékeny keményfém és PKD váltólapkás szerszámrendszerek vezető gyártói közé tartozik. A Walter Titex a HSS (E) és tömör keményfém fúrószerszámok világszerte ismert márkaneve. A Walter Prototyp az innovatív HSS (E) és tömör keményfém, hightech bevonatú menetvágó- és marószerszámok vezető márkája. A Walter Valenite révén a Walter AG váltólapka választéka finomodik és olyan egyedi szerszámokkal egészül ki, mint az összetett vezérelt szerszámegységek.

Sajtókapcsolat:
Walter Hungária Kft.
Szilágyi Henrietta
1117, Budapest, Budafoki út 209.

Telefon: 06-1/464-7160
Fax: 06-1/371-1601
E-Mail: service.hu (a) walter-tools . com
http://www.walter-tools.com