ISCAR szerszámok a Fémipari Szinergiák 2010 kiállításon

Bevezetés

2010. november 10-11-e között került sor a Fémipari Szinergiák 2010 című szakmai rendezvényre. A szakmai napok szervezésének elsődleges célja az volt, hogy olyan kiállítói kör mutatkozhasson be, amely cégek kínálata – legyen szó gépekről, berendezésekről, szoftverekről, szerszámokról vagy szolgáltatásokról – kapcsolódik a fémiparhoz, nem mellékesen pedig elismert minőséget képviselnek a piacon. A kiállítás létrejöttében is aktív szerepet vállaló résztvevők feladatuknak tekintették azt, hogy bemutassák megoldásaikat, és szakterületük technológiai fejlesztéseiről is tájékoztassák az érdeklődő fémipari felhasználókat.

Az ISCAR újdonságai

Az ISCAR Hungary Kft. egyrészt a legújabb fejlesztésű, csúcskategóriájú váltólapkás szerszámait mutatta be, másrészt ízelítőt nyerhettünk az igen nagy népszerűségnek örvendő és éppen ezért számos megrendelést felmutató ISCAR Köszörűüzem tömör keményfém szerszámaiból is (1. ábra).

1.ábra Képek az ISCAR standjáról
Képek az ISCAR standjáról  - 1 Képek az ISCAR standjáról  - 2 Képek az ISCAR standjáról  - 3

HELITURN típusú esztergakések

Az esztergálást a különféle kialakítású, korszerű rögzítésű HELITURN szerelt kések képviselték. Az erősített vastagságú és nagy terelőszögű lapkák speciális alátétet igényelnek, a nagyolási előtolásértékek beállítása ellenére finomsimított felületi érdesség előállítására is alkalmasak, amely a wiper élkialakításuknak köszönhető (2. ábra). „Erről a tényről laborméréseink során is meggyőződtünk, sőt az eredményeket e honlapon is publikáltuk”

2.ábra HELITURN típusú esztergakések
HELITURN típusú esztergakések - 1 HELITURN típusú esztergakések - 2

CHAMELEON™ típusú egyélű csőfúró

A CHAMGUN elnevezésű szerszám termelékeny és pontos megoldás IT7 – IT9 pontosságú, kiváló egyenességű és központosságú, különösen kis érdességű (Ra = 0,4 – 1,6 µm) mélyfuratok készítésére. A furat cserélhető keményfém betétje bajonettzáras kialakítású, cseréje így rendkívül rövid időt vesz igénybe (3. ábra). Legalább 25-ször cserélhető, egy-egy betét 10-szer élezhető (és újrabevonatolható).

3. ábra CHAMELEON™ típusú egyélű csőfúró
CHAMELEON™ típusú egyélű csőfúró - 1 CHAMELEON™ típusú egyélű csőfúró - 2

SUMOCHAM™ rendszerű keményfémbetétes csigafúró

A SUMOCHAM fantázianevű tömör keményfémbetétes csigafúró acél tartószárba becsavarva használható. A termelékenységről nem csak a feladatfüggő kialakítású és bevonatú keményfémbetét gondoskodik, hanem a bajonettzáras rögzítésű betét is: főorsóba fogott állapotában a betét egy könnyű mozdulattal kivehető és egy másik becsavarható (3. ábra). A szerszám gazdaságosságát még az acéltestbe integrált hűtőfolyadék-csatornák is fokozzák. Ø8 … Ø25 mm átmérőtartományban, 1,5×D, 3×D, 5×D és 8×D hosszúságú furatok előállítására alkalmas. P, M, K és N forgácsolhatósági csoportú anyagok fúrására használható. Kettőzött élszalagos változatával jó körkörösség, egyenes tengelyűség és kis furatérdesség (akár Ra = 1,6 µm) érhető el.

4.ábra SUMOCHAM™ rendszerű keményfémbetétes csigafúró
SUMOCHAM™ rendszerű keményfémbetétes csigafúró - 1 SUMOCHAM™ rendszerű keményfémbetétes csigafúró - 2 SUMOCHAM™ rendszerű keményfémbetétes csigafúró - 3

DR-TWIST™ típusú keményfémlapkás fúrók

DR-TWIST szereltlapkás fúrócsalád akár Ø12 mm átmérőjű és 2×D, 3×D és 4×D mélységű furatok megmunkálására is alkalmas, edzett és nikkellel bevonatolt acélszárba fogott két darab négyszög alakú (AOMT jelű) lapkával (5. ábra). A különböző bevonati rétegű lapkák széles körű felhasználásra alkalmasak, kiváló forgácstörés mellett.

5. ábra DR-TWIST™ típusú keményfémlapkás fúrók
DR-TWIST™ típusú keményfémlapkás fúrók - 1 DR-TWIST™ típusú keményfémlapkás fúrók - 2

Különböző sorozatú HELIDO marószerszámok

A hagyományos kialakítású (azaz radiálisan elhelyezett lapkájú) HELIDO marócsaládot két sorozat képviselte (6. ábra). A 490 jelzésű rendszer (90º szögű felületek megmunkálására való) ANKX alakjelű lapkái 4 élűek, továbbá 9, 12 és 17 mm élhosszúságúak. Sarok-, horony-, síkmarásra, valamint bemerülőmarásra alkalmasak acélok, rozsdamentes acélok, továbbá öntöttvasak megmunkálása esetén. A kiemelkedő termelékenységet a lapka szemmel látható nagy vastagsága, a lapkafészek fecskefarokszerű kiképzése okozza, a kiváló felületi érdességről pedig a wiper élszakasz gondoskodik. A 845 jelzésű sorozat (45º főélhajlásszögű) SOF45 típusú szerszámainak olyan kialakítása van, amely egyaránt képes négyzetes (SNMU) és nyolcszögletű (ONMU) lapkák befogadására. Az előbbinek 8, az utóbbinak 16 éle van, ami hozzájárul az egy élre jutó lapkaköltség különlegesen kedvező alakulásához.

6. ábra Különböző sorozatú HELIDO marószerszámok
Különböző sorozatú HELIDO marószerszámok - 1 Különböző sorozatú HELIDO marószerszámok - 2

HELITANG marócsalád

A HELITANG T490 jelzésű marócsalád 3–6 darab, egy sorban elhelyezett, illetve - a horonyemelkedési szögnek megfelelő - csavarvonalban több sorba rendezett (z=4–28) lapkákkal forgácsol. Pozitív homlokszöge és 4º horonyemelkedési szöge könnyű forgácsleválasztást tesz lehetővé (7. ábra). A lapkán négy élt alakítanak ki, élhosszúságuk 8, 13 vagy 16 mm. „Vizsgálati eredményeink szerint a radiális kialakítású szármarókhoz képest 50%-kal kevesebb erő fellépése mellett forgácsol, a forgácsleválasztás közben nyugodt járás, remegésmenetes kapcsolódás jellemezte még intenzív anyagleválasztási sebesség esetén is. Erről a tényről szól a honlapon egy pályadíjas TDK-dolgozat összefoglalója.”

7. ábra HELITANG marócsalád
HELITANG marócsalád - 1 HELITANG marócsalád - 2

SUMOMILL 290 sorozatú marócsalád

SUMOMILL 290 jelzésű új fejlesztésű száras vagy feltűzhető maró tangenciális lapkaelrendezésű, amely nagyobb magméreténél fogva sokkal jobban terhelhető. Pozitív homlokszöge és 11º horonyemelkedési szöge könnyű forgácsleválasztást tesz lehetővé. A lapkán két élt alakítanak ki, az élhosszúság 5, 10 vagy 15 mm. Alkalmas derékszögű felületek, hornyok vagy nagyszögű lejtőmarásra is. „Tesztvizsgálataink során a 8. ábrán szereplő szármaró (lásd bal oldali kép) kiemelkedett a rendelkezésünkre bocsátott négy szerszámkonstrukció közül. Erről a tényről szól a honlapon publikált TDK-dolgozat összefoglalója”

8. ábra SUMOMILL 290 sorozatú marócsalád
SUMOMILL 290 sorozatú marócsalád - 1 SUMOMILL 290 sorozatú marócsalád - 2 SUMOMILL 290 sorozatú marócsalád - 3

A Köszörűüzem termékei

A Köszörűüzemet egyedi és/vagy nagyon kis darabszámban megrendelt szerszámok tervezésére és gyártására hozták létre, és Európa sok országába szállít speciális tömör keményfémből készített, vagy szabványos alakú és méretű lapkából kialakított célszerszámokat (9. ábra).

9. ábra Ízelítő a Köszörűüzemben gyártott egyedi szerszámokból
Ízelítő a Köszörűüzemben gyártott egyedi szerszámokból - 1 Ízelítő a Köszörűüzemben gyártott egyedi szerszámokból - 2

Tömör keményfém szárasmarók

Általában fúrókat, alakos süllyesztőszerszámokat, fúró/dörzsár kombinációkat gyártanak az üzemben, de a megrendelések gyakran vonatkoznak különböző kialakítású, központi vágóélű vagy forgácsosztós szármarókra, illetve alakmarókra (10. ábra).

10. ábra Tömör keményfém szárasmarók
Tömör keményfém szárasmarók - 1 Tömör keményfém szárasmarók - 2 Tömör keményfém szárasmarók - 3

Lépcsősfúró és menetmaró

A 11. ábra egy öblítőcsatornával ellátott tömör keményfém lépcsősfúrót és egyedi tervezésű menetmarószerszámot mutat be.

11. ábra Lépcsősfúró és menetmaró
Lépcsősfúró és menetmaró - 1 Lépcsősfúró és menetmaró -2

Összeállította: dr. Sipos Sándor, ÓE / BGK / AGI