A Mátrix szerszámkiadó szekrények felelősek a rendért az Ekets Mekaniska-nál

A CTMS szerszámos szekrények tartják rendben a szerszámokat és a megrendeléseket az Ekets Mekaniska-nál. Ami a megrendelést illeti, a Mátrix szekrények beüzemelése óta egyetlen szerszám sem hiányzik és a munkaügyi menedzserek legalább napi egy órát takarítanak meg a csökkentett idejű ügyintézés miatt.

Amikor Christer Svensson, az Ekets Mekaniska-nál dolgozó munkaügyi menedzser meglátta a Mátrix szekrényeket egy szakmai kiállításon, azonnal tudta, hogy vállalatának pont erre van szüksége.

„A jó munka előfeltétele a rend megléte. Láttam már más szerszámkiadókat, azonban azok fiókjai nyitott rekesszel rendelkeztek. Ilyenkor fennáll annak az esélye, hogy rossz szerszámot veszünk ki. A mátrix szekrényben csak a megfelelő rekesz nyílik ki. Nekünk pontosan erre van szükségünk,” mondja.

Az Ekets Mekaniska Eket városában található Svédország déli részén. A vállalat két gyártósorral rendelkezik mintegy 140 alkalmazottal. 2007-ben a forgalom elérte a 180 millió svéd koronát. Partnereik nemzetközileg elismert hidraulikus alkatrészgyártók, úgy, mint a Parker, a Haldex, a Komatzu, az Atlas Copco, stb.

A minőségbiztosítási politika nem engedhet meg semmiféle hibát – a hihetetlenül kemény célkitűzés megszabja az alkatrészek felhasználásának módját, amelyek olyan tűrési szinttel rendelkeznek, ami a milliméter ezred részével mérhető.

A vállalat 60 darab esztergagéppel és 10 megmunkáló központtal rendelkezik, valamint speciális gépekkel a simító munkálatok elvégzésére. Évente ezernyi különböző alkatrészt munkálnak meg különféle darabszámban, ezáltal sokféle szerszám található itt meg.

Elkésett szerszámrendelés

Christer Svensson azt magyarázza, hogy korábban a szerszám menedzsment enyhén szólva is nehezen kezelhetőnek bizonyult. Ráadásul a gépkezelők saját leltárai számára hét különféle szerszámraktár helyiség állt rendelkezésre. Christer valamennyiért felelős volt.

„Legalább napi egy órát szántam a szerszámok leltárazására. A gépkezelők kint álltak sorba a szobám előtt, ha szükségük volt új szerszámokra. Sokat kellett járkálni és időnként ki is fogytunk a szerszámokból, mert elfelejtettem megrendelni azokat,” magyarázza.

Az Ekets Mekaniska egy évvel ezelőtt rendelte meg első Mátrix szekrényét. Azóta többet is rendeltek, de ezek még szállítás alatt vannak. Christer Svensson szerint még talán ezen felül is fog szekrényt rendelni a közeljövőben.

„Kezdettől fogva attól tartottam, hogy a dolgozók túl bonyolultnak tartják majd a szekrény használatát. Az eredmény pont ez ellenkezőjét mutatta. A gépkezelők begyűjtötték a saját szerszámaikat és megkértük őket, hogy tegyék be azokat is a Mátrixba,” mondja.

Az IT menedzser profi a rendszer kezelésében

A Mátrix szekrények a vállalat hálózatához kapcsolódnak. Az IT menedzser, Lars-Erik Nilsson a felelős a program installálásáért illetve a szerszámok szekrényekbe történő elhelyezéséért, – különböző beállításokért, stb. – ez a feladat teszi őt profivá a rendszer kezelésében.

„Meg kellett tanulnom, hogy a gépkezelők hogyan használják a szerszámokat, illetve azt is, hogy milyen gyorsan lehet különféle szerszámokat kicserélni és hogyan néznek azok ki, illetve melyik szállítmányozó céggel dolgozunk együtt,” mondja.

Lars-Erik Nilsson éppen azt szemlélteti, hogy mit tesznek a gépkezelők, amikor egy új szerszámra van szükségük. A szerszámok keresése számtalan módon történhet. A legegyszerűbb a szerszám eredeti csomagolásán lévő vonalkód leolvasása egy vonalkód olvasó segítségével.

Ha nincs vonalkód, akkor a keresés a cikkszám segítségével történik a szállítmányozó neve szerint, vagy egyszerűen beírunk bármiféle keresett adatot. Elegendő beírni egy szónak az első néhány betűjét, vagy csak a nevet ahhoz, hogy elindítsuk a speciális keresőrendszert.

Néha képek alapján találhatók meg a szerszámok. A szekrény tetején több képpel jelzett nyilvántartás található, amely elősegíti a szerszámkeresést.

Azt hiheti az ember, hogy a számítógépes rendszerrel ellátott szerszámszekrények összezavarhatják a gépkezelőket a szerszámok kiválasztási folyamatában, azonban Lars-Erik Nilsson szerint ez nem így van.

„A gépkezelők a képeket használják ugyanazon szerszámok jellemzőinek összevetéséhez. Amennyiben a szerszám rendelés alatt van, akkor egy másik, hasonló tulajdonságokkal rendelkező szerszám is kivehető,” magyarázza.

Amikor a gépkezelő kiválasztotta a szerszámot, a megfelelő fiók és rekesz automatikusan kinyílik. A visszavétel manuálisan történik a szekrény beépített érintőképernyőjének segítségével. Az Ekets Mekaniska két szekrénye egymás mellett helyezkedik el, valamint egy közös érintőképernyő használatos mindkét szekrényhez. A szekrényben összesen 640 rekesz található sok hellyel számos szerszám számára.

15 perc egy napon

Az Ekets Mekaniska-nál a Mátrix szekrények üzembe helyezése óta a szerszám ügyintézésére fordított idő jelentősen csökkent. Az új szerszámok behelyezése a rekeszekbe egy napon most körülbelül 15 percet vesz igénybe. A szekrény nem nagyon igényel karbantartást.

Minden egyes szerszám rendelkezik egy minimális raktárszinttel, amely előzetesen hozható létre. Amikor a rekeszekben lévő szerszámok száma ez alá a szint alá csökken, a Mátrix automatikusan küldi a megrendelést a szállítmányozónak.

„Ez a szoftvernek egy kis része. Amennyiben egy szerszám használata a meghatározott időn belül vagy azon túl történik, akkor a rendszer automatikusan beállítja a minimum szintet az új körülményekhez mérten,” magyarázza Lars-Erik Nilsson.

A Mátrix program tartalmaz egy engedélyezési szint beállításával kapcsolatos funkciót is, tehát a gépkezelők elkerülhetik a lényegtelen adatok képernyőn történő megjelenését és csökkenthetik a rendszer meghibásodásának kockázatát. Az Ekets Mekaniska-ban csak egyetlen IT menedzser férhet hozzá a teljes programhoz, a kiadás engedélyezéséhez, a szerszám hozzáadásához és eltávolításához és a szekrény tartalmához.

Minden egyes tevékenység naplózásra kerül a rendszer adatbázisában, így tisztán lehet látni, hogy ki mit csinált és mikor. Az adatbázis statisztika készítéséhez is használható, amely a szállítmányozó cégekkel és a vásárlókkal való tárgyalás során használható fel.

Amikor Christer Svenssontól megkérdezik, hogy tud-e szolgálni bárkinek jó tanáccsal egy Mátrix szekrény megrendelését illetően, akkor ő azt mondja, hogy a megrendelés előtt meg kell határozni a szekrény tartalmát. Fontos a készlet mérete és a szerszámok méretbeli tulajdonságai, hogy a rekeszek mérete megfelelő legyen.

„Pontosan hét különböző szállítmányozó cégtől vásárolunk szerszámokat. Amióta megvannak a Mátrix szekrények, azóta egyszer sem maradtunk szerszám nélkül,” mondja.

Néhány adat az Ekets Mekaniska-ról

Az Ekets Mekaniska-t kilencen alapították 1977-ben. 2007 októberétől a vállalat az Ekets Invest AB tulajdona, amelynek Anders Josefsson és Anders Johansson az elnöke. A Karlskoga-ban lévő Emeka szintén egy részét képezi az Ekets Invest Csoportnak. A csoport összesen 215 alkalmazottal és körülbelül 250 milliós forgalommal rendelkezik, svéd koronában.

Képek:

Fotó: Mats Samuelsson

A munkaügyi menedzser, Christer Svensson a lecsökkent szerszám ügyintézés miatt naponta több, mint egy órát takarít meg, amióta a Mátrix szekrényeket üzembe helyezték.

A dobozon található vonalkód használata a legegyszerűbb művelet egy szerszám kereséséhez.

A szerszámok keresése elindítható a cikkszám, a név, a szállítmányozó cég vagy a képek segítségével.

Elegendő beírni egy szónak az első néhány betűjét, vagy csak a nevet ahhoz, hogy elindítsuk a speciális keresőrendszert.

Mats Jönsson gépkezelő kiválasztott egy szerszámot és a megfelelő fiók és rekesz automatikusan kinyílt.

Az IT menedzser, Lars-Erik Nilsson dönti el, hogy mely szerszámok mely rekeszekbe kerüljenek.

Az Ekets Mekaniska bonyolult hidraulikus alkatrészeket gyárt olyan tűrési szinten, amelynek nagysága a milliméter ezred részével mérhető.

Az innovatív megoldás során a MATRIX berendezés és a MATRIX-TM szoftver egyesíti az automatizált készletgazdálkodás előnyeit.

A Mátrix szekrények használata Magyarországon is bizonyított. Számos cég rendelt már az ISCAR-tól Mátrix szekrényt. Ez a sokoldalú rendszer hosszú távon költségcsökkenést és időmegtakarítást eredményezett.

További részletekért keresse fel területi képviselőjét, vagy hívja központi irodánkat.

ISCAR Hungary KFT

1142 Budapest, Kassai u. 151

06-1-251-5688