A Ferruform jól jár az ISCAR szerszámainak használatával

A Ferruform (a Scania leányvállalata) hat évvel ezelőtt lecserélte meglévő marószerszámait az ISCAR TANGMILL szerszámára – és egy év alatt félmillió svéd koronát takarított meg. Azóta az ISCAR szerszámokat számos helyen bevezették, a megtakarítások a gyártási műveletek során hasonló mértékűek lettek.

A Ferruform a Scania teljes jogú leányvállalata. A cég a Scania kamionok hátsó tengelyhídjait, valamint kereszt- és hátsó elemeit gyártja, telephelye a Svédország északi részén található Lulea városa, amelynek második legnagyobb ipari munkáltatója 600 alkalmazottjával.

Raoul Tedestam a Ferruform hatékonyságmérő szakembere, munkájának célja a gyártási folyamat felügyelete.

„Általában a szerszámkészlet leltározásával kezdünk és megvitatjuk a problémát az adott szerszámokért felelős területi képviselővel. A megmunkálások idejét a legújabb szerszámok bevezetésével legtöbbször sikerül csökkentenünk. Ez azt jelenti, hogy az új gépek beszerzésével járó nagyobb beruházásokat egy későbbi időpontig késleltetni tudjuk.” – magyarázza.

Egy szerszám bevezetését átfogó értékelés előzi meg. Az új szerszámok a korábban felhasználtakkal együtt hosszú ideig intenzív tesztelésen esnek át, a vizsgálatokat alapesetben a gépkezelő végzi.

A forgácsolósebességet, az előtolást, a megmunkálási időt, a beszerzési költséget és az éltartamot a már meglévő szerszám hasonló adataival hasonlítják össze. Raoul Tedestam így feketén-fehéren látja melyik szerszám a hatékonyabb.

Ha fel akar zárkózni ahhoz a hihetetlenül kemény versenyhez, amely az autóiparban folyik, akkor a Ferruform-nak vezető technológiát kell alkalmaznia. A cég elsőként mutatta be például a kamiongyártásban a féltengelyek és a hátsó tengelyhidak lézeres hegesztését.

Néhány évvel ezelőtt új forgácsolószerszámokat mutattak be. „Az ISCAR-ral való együttműködésünk több mint 6 évvel ezelőtt kezdődött. Akkor a TANGMILL marókat kezdtük el használni hátsó tengelyhidak nagyoló marására és egy év alatt félmillió svéd koronát takarítottunk meg.” – mondja.

A hátsó tengelyeknél a megerősítő gyűrű és a ház összehegesztése előtt történő síkmarásához például jelenleg is használják az ISCAR FEEDMILL maróját. A szerszámokkal mintegy 70 000 tengelyt munkálnak meg évente.

A FEEDMILL-lel az előtolási sebesség megduplázható, a megmunkálási idő pedig felére csökken, így ciklusidőnként fél percet megtakarítás érhető el. Tény, hogy a lapkák egy kicsit drágábbak, viszont tovább használhatók, mint a korábbiak.

A vállalat sok speciális ISCAR szerszámmal is rendelkezik. Egy csapágyház három hornyának megmunkálására például speciális horonymarót használnak. Korábban négy különböző fordulaton működtek a szerszámok, most azonban elég csak egy fordulatszámon üzemeltetni azokat.

„A szerszámcsere elmaradása miatt két percet nyertünk, így a csapágyházak horonymarása kevesebb időt vesz igénybe, amelyet, ha pénzben számolunk, akkor több mint fél millió svéd korona megtakarítást jelent.”

Raoul Tedestamot, a hatékonyságmérő szakembert az évek során többször kérdezték meg arról, hogy nem megy-e a gyártás során a sebesség növelése a minőség rovására.

„A tapasztalatom pont az ellenkezőjét mutatja. A minőség egyenletes mértékben növekszik azokkal az új generációs szerszámokkal, amelyeket hatékonyabb megmunkálást jelentő adatokhoz terveztek.”

A hátsó tengelyhíd kialakítása például olyan, hogy a felület marása során keletkező felületnek érdesnek kell lennie, hogy megtartsa a tömítést.

„Korábban a tömítés kicsúszott és mellette szivárgott a folyadék. Amióta az ISCAR TORMILL szerszámát használjuk, megszűntek a problémák. Ráadásul többet tudjuk üzemeltetni a marót és az gyorsabb, mint a korábban felhasznált.” – mondja Raoul Tedestam.

A TORMILL használata óta a hátsó tengelyhíd mart felülete elég érdes ahhoz, hogy megtartsa a tömítőgyűrűt.

Raoul Tedestam hatékonyságmérő szakember bemutat néhány ISCAR szerszámot, amelyek segítségével a Ferruform évente több millió svéd koronát takarít meg.

Az ISCAR speciális horonymarójával a három horony marása csapágyházanként 2 perccel csökkent.

A FEEDMILL segítségével a Ferruform fél percnyi ciklusidőt takarít meg, amely körülbelül fél millió svéd koronával egyenértékű.