A precíziós megmunkálás

A precíziós megmunkálásra a szerszám, a patron, a befogó, az orsó és a gép merevsége mind közvetlen hatást gyakorol. A legtöbb esetben a precizitás a szerszámütéssel függ össze, mert káros hatást fejt ki a felületminőségre, és jelentősen csökkenhet a szerszám éltartama is.

A szerszámütés valójában az adott pozíciótól való eltérést jelent, amely egyaránt alkalmazható forgó- és egyenes vonalú mozgásra, valamint statikus és dinamikus elmozdulásra. A marási műveletnél az ütés például felületeti hibát, csökkenő merevséget és visszaállási pontosságot, illetve rossz felületminőséget eredményez.

Az ütés kialakulásának egyik fő oka a gyártástechnológia hibája, illetve a gyártás során fellépő bármiféle sérülés. A görbült tengely például nem fog rendesen működni, még akkor sem, ha nagyon merev és játék nélkül illeszkedik. Amennyiben a vasúti sín gyártási hibás (nem egyenes), akkor nem teszi lehetővé a rajta gördülő kerék megfelelő mozgását: így az ütés okozója lesz. Ha egy négyhornyú szármarót szennyezett befogó furatába helyezzük be és emiatt kissé ferde lehet, a horony méretét ellenőrző mérőeszköz különböző értékeket jelez majd. Az utóbbi esetben az élek közül az egyik él nagyobb munkát fog végezni, mint a többi, mivel a maró imbolyogni fog, ráadásul a horony a vártnál szélesebb is lesz. A megmunkálás pontossága függ továbbá a terheléstől és a hőmérséklettől is. Ha például egy csapágy hideg állapotban nagy játékkal rendelkezik, a megfelelő működési hőmérséklet elérésével ez szinte teljesen megszűnik.

 

A szerszámütés problémájának egyik megoldási módja az ISCAR SHORTIN szerszámrendszer használata. Fő előnye a lehető legrövidebb kinyúlás megvalósítása. Az új, rövid tartó az ER32 típusjelű patronokhoz és zsugorpatronokhoz való, és maximális merevséget, illetve megnövelt teljesítményt garantál. A rövid patronok nagy szorítóerőt fejtenek ki, ami csökkenti a rezgést és növeli a futáspontosságot, valamint a visszaállási pontosságot. Minden egyes befogó 20 000 min-1 fordulatszámon (ISO1940 szerint) 2.5G-re kiegyensúlyozott, a megmunkálási sebesség fokozása érdekében pedig szimmetrikus kialakítású.

A nagysebességű megmunkáláshoz – alternatívaként – egy kiegyensúlyozható patronos befogórendszer is alkalmazható, amely minden típusú kiegyensúlyozó gép számára lehetővé teszi az egyszerű kiegyensúlyozást. A rendszer további számos előnnyel jár, és a precíziós BALANCIN gyűrűk 61 gramm * mm értékig gondoskodnak a megfelelő kiegyensúlyozásról. A rendszer egyaránt alkalmas statikus és dinamikus kiegyensúlyozásra is.