Az ISCAR új technológiája: szerszámok nagynyomású hűtéssel

Az 1950-es években a gyorsacél még mindig a szerszámok legfontosabb anyagát képezte, valamint az alacsony megmunkálási paraméter is megfelelőnek bizonyult a titánium és az inconel esztergálásakor, azonban arról a nagynyomású HPC hűtésről, amely közvetlenül a vágózónába áramlik, még korai lett volna beszélni.

Azóta a nagynyomású hűtés eszterga alkalmazások százainál bizonyította, hogy a nehezen megmunkálható anyagok háromszor jobban forgácsolhatók mint a hagyományos áramlású hűtőrendszerek használatakor. A felhasználók akadálymentes forgácsáramról, gyors megmunkálásról és hosszabb éltartamról számoltak be a külső és belső átmérők esztergálásánál, valamint beszúrásnál, leszúrásnál és furatesztergálásnál.

Rövid idő alatt több leszúró művelet lehetséges titánium megmunkálásakor, ráadásul a nagynyomású hűtéssel való esztergálás növeli az éltartamot.

A most kapható nagy sebességű gépek elérhetőek a 70 bar-os hűtőrendszerek orsón keresztüli hűtésével is.

A nagynyomású hűtési technológia elérhetőbb lesz, mint korábban. Az ISCAR a nagynyomású hűtéssel rendelkező esztergaszerszámok százait biztosítja rengeteg alkalmazás számára és ezeket standard szerszámokként kívánja bemutatni a közeljövőben.

Az ISCAR JETHP LINE termékeivel már 7 éve elégedettek a vevők.

Ahol fontos, ott hűtse!

Mi a nagynyomású hűtéssel való esztergálás varázsa?

A nagynyomású hűtés (70-140 bar) pontosan a vágási zóna felé áramlik, amely egy olyan előny, amellyel a hagyományos áramlású hűtés nem rendelkezik. A hűtőfolyadék számára elég energia áll rendelkezésre, hogy ne gőzként, hanem folyadékként érje el a vágási zónát.

A hűtőfolyadék segíti a megmunkálási folyamatot oly módon, hogy „hőkezeli” az olvadt forgácsot, összezúzva azt kisebb és kezelhetőbb darabokra. A belső csatorna miatt a nagynyomású hűtés együttesen kíméli a szerszámot, a lapkát, a munkadarabot és a szerszámorsót, ezáltal sokkal hosszabb szerszám élettartamot biztosítva, amelynek eredményeként úgy is működik, mint egy autó motorjában lévő hűtőrendszer.

A technológia másik előnye, hogy a hűtés a másodlagos vágási zóna felé áramlik, amely növeli az anyag magas paraméterek melletti megmunkálásának lehetőségét.

A titánium, az inconel vagy az acél megmunkálása során a nagynyomású hűtés közvetlenül a vágási zónába áramlik, amelynek segítségével kisebb és jobban kezelhető forgácsok keletkeznek. A lényeg a hűtés erős sugárban történő közvetlen eljuttatása a vágási zónába.

Az alábbi ábrán láthatóvá válik a közeli kapcsolat az áramlási út és a lapka éle között az esztergaszerszámon például egy acél nagy sebességű megmunkálása során.

Az ISCAR JETHP LINE speciális nagynyomású hűtéssel rendelkező szerszámcsaládja a CUT-GRIP beszúró szerszámokat is tartalmazza; ISOTURN és HELITURN eszterga és homlokmegmunkáló szerszámokat, illetve a PENTACUT beszúró, simító és leszúró szerszámokat. Az esztergálási műveletek kiterjednek a titánium és az inconel alkatrészek, repülőgép alkatrészek, miniatűr alkatrészek és számos saválló acél komponens külső-belső átmérőinek megmunkálására. A hűtés nyomása 400 bar-ig szabályozott, de a legtöbb alkalmazásnál ez 70-100 bar nyomásig terjed ki.

Célkitűzés

Minden esetben az ISCAR nagynyomású hűtőrendszereinek hidraulikus kialakításán van a hangsúly: először a hűtés pontos elvezetése a vágási zónába, másodszor pedig a maximális előny biztosítása a hűtési tulajdonságoknak. Nézzük meg ezeket egyenként:

  • cél: a helyes működés lényege az elhelyezkedés. Nem csak a nyomás illetve az áramlás értéke kritikus, hanem a szerszámon lévő fúvókáknak is helyesen kell adagolnia a hűtőfolyadékot arra a kis felületre, ahol a vágóél a fémmel találkozik és ahonnan a forgács távozik.

  • előnyös hűtési tulajdonságok: Az extrém megmunkálási paraméterek az új nagynyomású HPC hűtéssel történő esztergálásra is jellemzőek, a nagy nyomású hűtés a megmunkálási folyamat egyik része.

A vágási zónában a hűtés hozzájárul a vízsugár erősségének növeléséhez a túlmelegedés elkerülése érdekében. A nagynyomású HPC hűtéssel rendelkező szerszámok egyedi tervezésűek annak érdekében, hogy minél hatékonyabban üzemeljenek az extrém nyomási – és megmunkálási paraméterek során.

A teljesítmény nagyságrendekkel nagyobb, mint a hagyományos hűtésű szerszámok esetében.

Ha a nagynyomású hűtőrendszerhez hagyományos hűtésű szerszámot használunk, akkor az olyan, mintha egy fűnyíró motorral üzemeltetnénk egy versenyautót.

A nagynyomású hűtőrendszerek többségét már alkalmazták titánium megmunkálására. A tipikus eredmények 20-50%-kal rövidebb ciklusidőt jeleznek; gyorsabb megmunkálás; csökkentett bekeményedés és élrátét képződés; jobb forgácsáram és hosszabb szerszám élettartam jellemzi.

Melyik lapka?

A tapasztalatok azt igazolják, hogy az eddigi lapka geometriák, minőségek és bevonatok a nagy sebességű esztergálás során jól működnek a nagynyomású hűtés alkalmazásával együtt. Nincs szükség teljesen újfajta lapkára. Az ISCAR számára a fő kihívást egy olyan hűtés jelenti, amely a hatékonyan távolítja el a forgácsot a megmunkálás ideje alatt. A másik cseppet sem egyszerű feladat egy olyan erős szerszámtartó készítése, amely kibír 70 bar nyomást, mialatt a szerszám hozzáfér a szűk részekhez.

Kilátások

Mi előzi meg a nagynyomású hűtéssel történő esztergálást? A fémmegmunkálásban sokféle nagynyomású szerszám megoldás létezik. Az adott felszerelés ezáltal sokkal inkább elérhetővé válik. Már opcionálisan rendelkezünk nagy sebességű gépekkel és nagyobb kapacitású hűtőrendszerekkel számos esztergaközpont számára. A puzzle hiányzó darabját a továbbiakban a standard nagynyomású HPC hűtés jelenti, amely az ISCAR feladata a közeljövőben.

Az ISCAR gyártani és értékesíteni fog egy standard családot a nagynyomású HPC hűtéssel rendelkező esztergaszerszámokból JET-HPLINE név alatt, amely a már kapható lapkákkal szerelhető majd és belső csatornával is rendelkezik, hogy a hűtőfolyadék pontosan a vágási zónába áramoljon.

Amennyiben olyan adott esztergálási műveletre kerül sor, amelyet forgácskezelési gondok akadályoznak, tekintse meg még ma az ISCAR megoldásait a nagynyomású HPC hűtéssel történő megmunkáláshoz.

Mire várna? A technológia bizonyított, a tapasztalat adott és az ISCAR gondoskodik a teljes felszerszámozásról, hogy az minél hamarabb üzemképes lehessen az Ön számára.

ISCAR Hungary KFT

1142 Budapest, Kassai u. 151

06-1-251-5688