A Walter PVD-bevonatolási technológiával is piacra dobja a Tiger·tec® Silver-t

A Tigris önmagát is felülmúlja

A tübingeni székhelyű keményfém-specialista, a Walter AG új bevonattal látja el a "PVD Tiger"-t. A nagyteljesítményű forgácsolóanyag PVD-eljárással felvitt alumínium-oxid bevonata ezüst színű, innen származik a neve is: “PVD Silver Tiger”, vagyis “PVD Ezüst Tigris”. A Tiger·tec® Silver PVD, ahogyan hivatalosan nevezik, körülbelül 30%-os teljesítménynövekedést ígér.

Jörg drobniewski, a tübingeni walter ag szerszámanyag- és bevonatfejlesztési vezetője: a tiger·tec® silver pvd által nyújtott teljesítménynövekedés alapja az alumínium-oxid nagyobb keménysége és tovább javított felületi szerkezete. kép: läppleAmikor a Walter a 2005-ös EMO-n bemutatta az új Tiger·tec® forgácsolóanyagot PVD alumínium-oxid bevonattal, világújdonságot dobott piacra. Egy új technológia tette lehetővé a német szakértőknek, hogy először alkalmazzák az Al2O3 keményréteget PVD-eljárásként (ami fizikai rétegfelvitelt jelent). Eddig a keményréteg alkalmazása csak CVD-folyamattal (kémiai rétegfelvitellel) volt lehetséges. Viszont a PVD-eljárással felvitt, alumínium-oxid bevonatú váltólapkák a hagyományos, nitrid-alapú PVD-eljárással bevonatolt anyagok és a hagyományos CVD-bevonatok tulajdonságait egyesítik. Ez azt jelenti, hogy az Al2O3-nak köszönhetően rendkívül hőállóak , ugyanakkor jó szívóssági tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez annak köszönhető, hogy a PVD eljárás lényegesen alacsonyabb, kb 500°C folyamathőmérsékletet igényel, míg a CVD eljáráshoz 800 - 1000°C körüli hőfok szükséges. A magas folyamathőmérséklet ugyanakkor az alapkeményfémet törékenyebbé teszi, ráadásul a CVD-bevonatok nemkívánatos maradó húzófeszültségeket tartalmaznak.

A PVD-bevonatokban nyomó maradófeszültségek vannak, amelyek kevésbé hatnak az alapanyag tulajdonságaira. A PVD-Al2O3 bevonat ezért egy olyan keményfém anyagot alkot, amely közelebb kerül az ideális forgácsolóanyaghoz vagyis a (nyilvánvalóan csak elméletben létező) “gumi gyémánthoz”, mint eddig bármi más .
A walter elsőként beszúrólapkák formájában kínálja a  tiger·tec® silver pvd szerszámanyagot. mindemellett, a kínálat tovább bővül a következő két -három évben, és iso esztergáláshoz ill. maráshoz is tartalmaz majd váltólapkákat.	kép: walter agNégy évvel később, 2009-ben a Walter piacra dobta a Tiger·tec® Silver-t, a CVD-minőségek teljesen új generációját. Ez a forgácsolóanyag azonnal új mérföldkövet állított. Az arany-fekete külsőt ezüst-fekete megjelenés váltotta fel. A gyártó véleménye szerint az ezüst színű hátlap javítja a kopási folyamat megfigyelését. Egy különleges felületkezelési eljárás használata tette lehetővé a fejlesztők számára, hogy számottevően növeljék a kopási és repedési folyamattal szembeni ellenállást. A szívósság növekedett míg a kitűnő hőállóképesség teljes mértékben megmaradt.

A szerszámanyag-szakértők fejlesztései két irányba mutatnak. Az egyik cél a PVD-bevonatok optimalizálása a nagy hőmérséklettel szembeni ellenállás elérésére, a másik pedig , hogy a CVD-bevonatokat optimalizálni lehessen a fokozott szívósság érdekében. Az átfedés a CVD- és PVD-bevonatolt forgácsolóanyagok között még nagyobbá válnak. Más szavakkal, az ideális forgácsolóanyaghoz történő közelítés két irányból lehetséges. A Walter számára logikus következő lépésnek tűnik a PVD-alumínium-oxidos és a Tiger·tec® Silver technológia kombinálása. A PVD Tiger·tec® és a Tiger·tec® Silver találkozásából jön létre a Tiger·tec® Silver PVD.

A pvd-bevonatolt hagyományos (balra) és a tiger·tec® silver pvd bevonat (jobbra) összehasonlítása. a tiger·tec® silver pvd váltólapkák tovább javított felületszerkezete mérsékli a súrlódást, így kisebb hőfejlődést eredményez. a hagyományos pvd-bevonatoknál a keményfémbe jelentős hőbeáramlás történik. az új tiger·tec® pvd-bevonatoknál az al2o3 védő hőpajzsként lép fel, így hosszabb éltartamot garantál.		          kép: walter agEgy új forgácsolóanyag ugyanakkor többet jelent, mint az ismert technológiák összevonása. “Növeltük az alumínium-oxid keménységét, ezzel egyidejűleg pedig tovább javítottuk a bevonat felületének mikroszerkezetét” - magyarázza Jörg Drobniewski, a Walter AG forgácsolóanyag- és bevonatfejlesztési vezetője, hozzátéve: “Ez biztosítja számunkra a rendkívül alacsony súrlódású, különlegesen sima homloklapot.” Ezek az optimalizálások teszik lehetővé azt, hogy a Tiger·tec® Silver PVD egy új, csúcsminőségű forgácsolóanyaggá váljon az egyre bonyolultabb feladatokhoz, amelyekkel a megmunkálási technológiák során találkozunk, amikor is a váltólapkáknak rendkívül szívósnak és nagy hőállóképességűnek kell lenniük." Ilyen például a nehezen forgácsolható anyagok esete, mint például a titán- vagy nikkel-alapú ötvözetek. A korábbi minőséghez hasonlóan, ISO-S és ISO-M anyagok megmunkálására javasolja a Walter a “PVD Silver Tiger"-t. Mindemellett, ISO-P anyagokhoz is használják, főleg instabil befogási körülmények vagy megszakított forgácsolás esetén. A fent említett új tulajdonságoknak köszönhetően a felhasználók körülbelül 30%-os teljesítménynövekedést érhetnek el.

Minden a beszúrással kezdődik

A tübingeni székhelyű vállalat lépésről lépésre haladva új forgácsolóanyagot vezet be a piacra minden megmunkálási technológiához. Az első a beszúró megmunkáláshoz ajánlott szerszámanyagok négyese, a WSM13S, WSM23S, WSM33S és a WSM43S minőségek. A két középső minőség tulajdonképpen már most lefedi a beszúrási alkalmazások többségét. Ez különösen igaz a WSM33S-re, amelyet a Walter legtöbbször “általános feltételekhez” javasol. Az előbbi minőség a legtöbb alkalmazáshoz a keménység és a szívósság ideális kombinációját kínálja. A WSM13S a kemény minőség, és maximális teljesítményt nyújt stabil megmunkálási körülmények esetén, mint például az Inconel turbinalapátok simítási műveletei. A különösen szívós WSM43S-t instabil körülményekhez vagy megszakított forgácsoláshoz tervezték. Mind a négy forgácsolóanyag-minőség egyformán alkalmas az összes munkadarab-anyagcsoporthoz. Beszúráskor mindig különlegesek a megmunkálási körülmények, így itt kisebb szerepet játszanak az egyébként mindenütt használatos ISO anyagcsoport-besorolások. A beszúrási műveletek általánosságban nagyobb mértékű szívósságot követelnek, ami azt jelenti, hogy a nagyteljesítményű forgácsolóanyagok, mint például a Tiger·tec® Silver PVD, szabványos acél megmunkálásakor is bizonyítani tudják fölényüket. A gépkezelő így már a megfelelő geometria kiválasztásával elvégzi a különleges folyamatfeltételekhez vagy anyagtulajdonságokhoz szükséges módosításokat Az előbbiekben említett négy nagyteljesítményű forgácsolóanyaggal a gyártó széles geometriaválasztékot kínál beszúráshoz, beszúró-esztergáláshoz és leszúráshoz is.

Jelenleg nincs más olyan pvd-bevonatolt forgácsolóanyag, amely képes lenne az optimális szívóssági tulajdonságokat fokozott hőállóssággal olyan hatékonyan kombinálni, mint ahogy aa tiger·tec® silver pvd. kép: walter agAz összehasonlító teszt során az új WSM33S minőség a WSM33 jelű elődjével és más termékekkel versenyzett. A feladat 100Cr6 (1.3505) anyagú golyóscsapágy-futógyűrűkben horony készítése volt. Az új "PVD Silver Tiger" nyert az éltartamok tekintetében, mivel 950 alkatrészt készített, körülbelül 150 darabbal többet, mint az elődje. Más, hagyományos PVD-forgácsolóanyagok körülbelül 450 alkatrésznél elérték a maximális éltartamot. Jörg Drobniewski véleménye szerint: “Az összehasonlító teszt igazolta, hogy a Tiger·tec® Silver PVD-vel felülmúltuk még a saját legjobb teljesítményünket is, ezért továbbra is építhetünk a PVD-bevonatolt forgácsolóanyagok piacán betöltött vezető szerepünkre, amelyet a korábbi PVD Tiger-ünknek köszönhetően értünk el. PVD alumínium-oxid bevonatunk olyan egyedi technológiát hordoz magában, amely különlegessé teszi a Walter-t a nemzetközi szerszámpiacon."

Mi is lesz majd a következő lépés az új "PVD Silver Tiger" piaci bevezetésével kapcsolatban? A forgácsolóanyag-fejlesztő elárulta elmagyarázza: “Felkészültünk arra, hogy az ISO maráshoz és esztergáláshoz megfelelő minőségeket a következő két - három évben bevezessük a piacra . Alapvető stratégiánk az, hogy minden korábbi Tiger·tec® PVD minőséget az új Tiger·tec® Silver PVD minőséggel váltsunk fel."

Nyomtatható anyagot (lásd lentebb) az alábbi linken talál: http://archiv.storyletter.de/download/12-31_Pictures_TTS_PVD.zip

 

Walter honlapjához: http://goo.gl/sCmz6

A Walter Multiply szolgáltatásokhoz: http://goo.gl/1u5x3

Elérhetőségek ügyfél általi megkereséshez:

Kérjük a helyi elérhetőségek megadását!