A Tiger·tec® Silver már esztergáláshoz is alkalmazható

Új dimenziók acélok forgácsolásában

Rendkívüli növekedés az éltartamban, a termelékenységben és a folyamatbiztonságban esztergálás során – ezt érik el a Walter Tiger∙Tec® Silver ISO P generációjának használói. A nyilvánosság számára először a 2011-es EMO-n mutatta be a tübingeni székhelyű szerszámspecialista azt a három új szerszámanyag-minőséget és négy új geometriát, amellyel egy új távlatot nyitott meg. 

Az új, egyedülálló tiger·tec®-silver cvd-bevonatot a szintén újonnan, az acélok forgácsolásához kifejlesztett, univerzális geometriacsaláddal kombináltuk.  a tiger·tec® silver iso p generációjával akár 75 százalékos teljesítménynövekedés is elérhető acélok esztergálásánál.A forgácsolásban jártas emberek számára ismert az, hogy az ISO keményfém-anyagminőség táblázatában a P betű ötvözetlen és ötvözött acélt, acélöntvényt, rozsdamentes ferrites és martenzites acélokat, valamint a hosszú forgácsot adó temperöntvényt jelöli. A tübingeni szerszámspecialista Walter-nél még egy jelentése van már a P betűnek: az új Tiger∙Tec® Silver ISO P generációnál a termelékenység (Productivity) és folyamatbiztonság (Process-reliability) új távlatát jelöli. A világújdonság, a maráshoz használható Tiger·tec® Silver bevezetése után a forgácsolásban kompetenciavezető Walter a hannoveri EMO-n mutatja be az acélok esztergálásához használatos váltólapkák forradalmian új generációját. 

Három új szerszámanyag-minőség és négy új geometria

Jörg drobniewski, a walter szerszámanyag-fejlesztési vezetője: „a mi tiger∙tec® silver iso p generációnk egy olyan komplett csomagot képez az acélok forgácsolásánál az egyedülálló, még nem felülmúlt tulajdonságaival, amely a piacot forradalmasítani fogja.“„A Tiger·tec® Silver-technológia nagyszerű tulajdonságait ki akartuk terjeszteni az acélok ISO-esztergálására is. Az egyedülálló, új Tiger·tec® Silver CVD-bevonatot a szintén újonnan fejlesztett, az acélforgácsolásban univerzálisan használható geometriacsaláddal kombináltuk. A Tiger∙Tec® Silver ISO P generációjával akár 75 százalékos teljesítménynövekedés is elérhető acélok esztergálása során.“ – magyarázza az újonnan kifejlesztett Walter ISO P generáció célját Jörg Drobniewski, a Walter szerszámanyag-fejlesztési vezetője.

Az új váltólapka-generáció alapja egy új, mikroszerkezetes alumíniumoxid. Kristályos elrendezésének köszönhetően 50 százalékkal nagyobb éltartam érhető el kráteres kopáskor, ez a munkadarabok jelentősen csökkenő megmunkálási idejével hoz hasznot. A forgácsolóél-előállítás egyik továbbfejlesztett eljárásának (Microedge Technology) a segítségével továbbá az is lehetővé vált, hogy a lapkák hátfelületi kopásakor, illetve plasztikus deformációjakor 30 százalékkal nő az éltartam. A mechanikai utókezelés olyan egyedülálló sajátfeszültségi állapotot hoz létre, amely végül a tömeggyártás fokozott folyamatbiztonságát garantálja. A váltólapkáknál a repedések, mikrotöredezések és lapkatörések drasztikus mértékben csökkennek, és minden forgácsolóéllel állandó éltartam érhető el azonos kopás mellett. A köszörült felfekvőfelületek a tartóban lévő optimális felfekvésnek köszönhetően megszakított forgácsoláskor fokozzák a megmunkálás biztonságát és általában is jelentősen javítják a forgácsolási eljárás dinamikai jellegét. Az ezüst hátfelület indikátorbevonatként a kopás egyszerű felismerésére szolgál. 

A Tiger∙Tec® Silver ISO P generáció minőségének áttekintése 

Az acélesztergálás új váltólapka-generációja három minőségből áll: WPP10S (ISO P10), WPP20S (ISO P20) és WPP30S (ISO P30). 

A három új szerszámanyag-minőség közül a WPP10S (ISO P10) típus rendelkezik legnagyobb hőállósággal és keménységgel. Kiváló kopásállósága révén a folyamatos forgácsolástól kezdve az enyhén megszakított felületek megmunkálására is alkalmas, mégpedig igen nagy forgácsolósebességek mellett. A középső szerszámanyag (ISO P20) kiegyensúlyozott tulajdonságaival tűnik ki és univerzális minőségként nagyolástól kezdve simításig alkalmazható. Emellett ez a lapkaminőség nagyfokú folyamatbiztonságot garantál és különösen automatizált gyártási folyamatok esetén jelent megoldást. A WPP30S (ISO P30) minőséget szívós, megszakított vagy instabil körülmények közötti forgácsoláshoz, maximális folyamatbiztonság melletti megmunkáláshoz fejlesztettük ki. 

Az acélforgácsolás teljes alkalmazási területének lefedése

A tiger tec silver iso p generációján belül négy különböző forgácstörő geometriát fejlesztettünk ki párhuzamosan, amelyek egymásra épülnek és az eddigi geometriákhoz képest az alkalmazási területet 20-40%-kal növelik meg.A három új minőség mellett az Walter ISO P generációján belül, párhuzamosan négy új, FP5, MP3, MP5 és az RP5 jelű forgácstörőt is kifejlesztettünk. Kivitelüket tekintve váltólapka-geometriáink kétoldalasak, negatívak és valamennyi nagy, univerzális forgácstörési tartománnyal rendelkezik, amelyek növelik a váltólapkák teljesítőképességét. A négy geometriát egymásra építve határoztuk meg és alkalmazási területüket - az eddigi geometriákhoz képest - 20-40 százalékkal növeltük meg. „Most már képesek vagyunk arra, hogy az acélforgácsolás alkalmazási területének legnagyobb részét mindössze négy geometriával lefedjük.“ – mondta Jörg Drobniewski.

A felhasználóknál jelentkező előnyök jelentősek. Az egyedülálló Tiger·tec® Silver bevonatnak köszönhetően maximális termelékenységet érnek el. A Tiger∙Tec® Silver ISO P generációjának megnövelt alkalmazási területe biztosítja azt, hogy a gyártás során kevesebb váltólapkára van szükség. A fokozott megmunkálási biztonság lehetővé teszi az Ön számára azt, hogy legyen ideje új feladatokra is. 

Új geometriakulcs

A négy új geometria az acélforgácsolás teljes alkalmazási területét lefedi.Az acélok esztergálásához a négy új ISO P-geometria új jelölési rendszert kapott. Az FP5 geometria a simításra utal. A kettős V-alakú forgácstörője hossz- és síkesztergáláskor a folyamatbiztos, ellenőrzött forgácsképzésről gondoskodik, már 0,2 mm fogásmélységtől kezdve. A pozitív, ívelt forgácsolóél a rezgési hajlamot csökkenti, a hullámalakú forgácsterelő pedig a kusza forgácsok kialakulását akadályozza meg másoló- és síkesztergálásnál. Az MP3 geometria a hosszú forgácsot adó anyagok közepes megmunkálásakor alkalmazható. A pozitív szögű, hullámos forgácsolóél kovácsolt munkadarabok (például fogaskerekek, gömbcsukló-tengelycsapok, hajtóműtengelyek) vagy pedig hidegen préselt alkatrészek, mint például védőburkolatok vagy váltóházak, megmunkálására alkalmas. A lapkafelület dudoros (az ún. Bullet Design) kivitele sajátos, kiegészítő merevséget ad a forgácsnak az optimális forgácstörés érdekében. Az MP5 geometriát kifejezetten az anyagok általános, közepes megmunkálásához fejlesztettük. Az univerzális és stabil, kosárív formájú élével különösen alkalmas univerzális feladatokhoz, a rúdanyagok simító forgácsolásától kezdve megszakított forgácsolásig. Ennél a geometriánál megerősített forgácstörő ívek gondoskodnak a jobb forgácstörésről, ez pedig a kopási folyamatot késlelteti. Az RP5 geometria a nagyolás területét írja le. A stabil, pozitív 3° élszalag nagyoló megmunkálásra alkalmas csekély teljesítményigény mellett. A nyitott, mély és széles forgácshorony alacsonyabb forgácsolási hőmérsékletet eredményez és csökkenti a kopást. 

Akár 75 százalékos teljesítménynövekedés

„Az új bevonatolási technológia acélok esztergálásánál akár 75 százalékos teljesítménynövekedést is eredményez. Ez az eljárás összhangban van a Walter számos, az „ideális“ szerszámanyag irányában végzett fejlesztésével. Az „ideális szerszámanyag“ egyidejűleg nyújtja az abszolút keménységet és az abszolút szívósságot. Ezen az úton járva a Walter mindig új és nem a szokásos úton halad. Szerszámanyag-fejlesztésünk általános célja mindig az alkalmazási területek bővítése, amely ideális esetben a magas hőmérsékleten történő kopásállóság és szívóssági tulajdonságok egyidejű javítását is jelenti.“ – mondja Jörg Drobniewski. Ez az utóbbi években az egyedülálló, Al2O3 alapú, PVD-eljárással bevonatolt Tiger·tec®-nek és a CVD Tiger·tec® Silver-nek sikerült.

Emlékeztetőül: a keményfém váltólapkákat – a felhasználási területnek megfelelően – CVD- vagy PVD-eljárással bevonatolják. A folyamat közben alkalmazott, alacsony hőmérsékleten gyártott PVD-bevonatos váltólapkák kiváló szívósságukkal tűnnek ki, kevésbé a magas hőmérsékleten tanúsított kopásállóságukkal. A CVD-bevonatoknál ezek a tulajdonságok éppen fordítva vannak. A kitűnő magas hőmérsékleti kopásállóssággal szemben csekélyebb szívósság áll. Az ok a magasabb folyamathőmérsékletben keresendő. 

A PVD-Tiger·tec® egy olyan PVD technológiával felvitt alumíniumoxid alapú szerszámanyag, amelynek magas forgácsolási hőmérsékleteken mutatott kopási tulajdonságait eddig még nem sikerült túlszárnyalni a PVD-bevonatos keményfémek között. A Tiger·tec® Silver nagyfokú szívóssága hasonlóan egyedülálló tulajdonságot mutat a CVD-vel felvitt szerszámanyagok között. Ezek az egyedi tulajdonságok egy olyan új technológia segítségével jönnek létre, amely előkezelésből, bevonatolásból és utókezelésből áll. A Tiger·tec®-család eddigi szerszámanyagainál a bevonat külső rétegében sikerült a sajátfeszültségi állapotot javítani, a Tiger·tec® Silver technológiája azonban ennél még egy lépéssel tovább megy: a szerszámanyag tulajdonságait úgy állították be, hogy a repedési és törési érzékenység rendkívüli javulását érjék el anélkül, hogy ez hátrányosan befolyásolná a magas hőmérsékleten mutatott kiváló tulajdonságokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az említett tulajdonságoknak köszönhetően a folyamatbiztonság még tovább nő. Ezért nincs még egy olyan CVD-bevonatú keményfém szerszámanyag, amely jelenleg közelebb lenne az ideális szerszámanyaghoz. 

Új távlatok

Acélok forgácsolásában az új Tiger∙Tec® Silver ISO P generációja új távlatot jelent a termelékenység és folyamatbiztonság tekintetében. Az új fejlesztéssel még soha nem tapasztalt teljesítmények érhetők el. Az egymással párhuzamosan fejlesztett geometriai és minőségi tulajdonságok gondoskodnak a nagyobb éltartamról, rövidebb ütemidőről, egyetemesebb alkalmazhatóságról, a szélesebb körű alkalmazás következtében a szükséges alternatívák csökkenő számáról, a fokozott folyamatbiztonságról, és - nem utolsósorban - a nagyobb forgácsolósebességeknek köszönhető alacsonyabb költségekről és ezzel összefüggően a jelentős mértékben növekvő gazdasági eredményekről. „A mi Tiger∙Tec® Silver ISO P generációnk egy olyan komplett csomagot képez az acélok forgácsolásánál az egyedülálló, még nem felülmúlt tulajdonságaival, amely a piacot forradalmasítani fogja.“ – nyilatkozta Jörg Drobniewski.

A Tiger·tec® Silver megnövelt alkalmazási területének összehasonlítása a versenytársakkal.

Információk a Tiger·tec® Silver-ről: http://goo.gl/P0JuH

Walter weboldala: http://goo.gl/sCmz6 

A tiger∙tec® silver iso p generációjához:  http://goo.gl/frwc2

Ügyfélszolgálati elérhetőségek

 

Walter Deutschland GmbH 
E-Mail: service.de@walter-tools.com   
Tel.:  +49 (0)69 78902100 
Fax: +49 (0)69 78902234 
www.walter-tools.com 
www.facebook.com/waltertools