TDK-konferencia a Bánkiban

A Gépészmérnöki Szekcióban két forgácsoláskutatás témájú dolgozat fog elhangozni a következő címmel és tartalommal:

Kisa Zsolt – Uracs Péter
(BMF/BDGBMK, III. évf.)
Korrózióálló acélok környezetbarát forgácsolása

A fokozott termelékenységre való törekvés forgácsoláskor növelt sebességek és előtolások beállítását igényli, amely a forgácsolási zóna hőmérséklet-emelkedésével jár együtt. A magas hőmérséklet különösen a korrózióálló acélból készülő munkadarabnál okoz méreteltéréseket, az alkalmazott szerszám éltartamát pedig csökkenti.

A dolgozat röviden összefoglalja a szárazforgácsolás, a maximális hűtőhatású gázközeg és a minimálkenés következményeit a megmunkálási folyamatra.  A forgácsolóerő-igény és a felületi érdesség csökkenésének, továbbá a szerszáméltartam jelentős növekedésének figyelemreméltó eredményei annak köszönhetőek, hogy a léghűtés, illetve a minimális mennyiségben adagolt kenés következtében a forgácsolási zónában csökkent a hőmérséklet, ez a forgács-szerszám-munkadarab közötti kedvező kölcsönhatással magyarázható. Az elért eredmények azt bizonyítják, hogy a forgácsolást lehet „környezetbarátabb” módon végezni anélkül, hogy a költségek és/vagy a produktivitás kedvezőtlenül változna. 

Tállai Péter – Mihályi Gergő
(BMF/BDGBMK, III. Évf.)
Új konstrukciójú marószerszámok képességvizsgálata

Ez év szeptemberében tartotta az IMC szerszámgyártócsoport szakmai rendezvényét, amelyen egy új szlogent fogalmaztak meg: a gyártóipar a manapság érvényes kihívásokra 3P-vel, azaz teljesítmény, termelékenység, jövedelmezőség hármasával kell, hogy megfeleljen. Ennek a lényege az, hogy „a szerszámokban rejlő új teljesítményt (azaz a hosszabb éltartamot) fordítsuk a termelékenység növelésére, mert így jövedelmezőbbé tehetjük a termelést”.

A dolgozat röviden összefoglalja a cégcsoport legújabb konstrukciós és anyagminőségi fejlesztéseit, amelyeket egyértelműen szabadalmi oltalom véd. A rendelkezésre álló négyféle szerszámon szisztematikus, kísérlettervezéssel támogatott vizsgálatokat végeztek. A kísérleti cél a legújabb szerszámok forgácsolóképességének tesztelése és minősítése, amelyet on-line mérések adatainak számítógépes kiértékelésével hajtottak végre.

A dolgozat alkalmassági sorrendet állít fel a vizsgált szerszámokra, megadva a felhasználás célszerű körülményeit és a forgácsolások időtartamára kölcsönzött kísérleti szerszámnak a benchmarkhoz viszonyított teljesítményét.