A forgácsolási folyamat vizsgálata minimálkenéskor

A cikk röviden összefoglalja a szárazforgácsolás, légnemű közeg és minimálkenés (minimal quantity lubrication – MQL) jelenlétében végzett forgácsolás előnyeit. Célunk volt, hogy az esztergálási és marási folyamatot kísérletek végrehajtása közben száraz- és környezetbarát olajalapú közeg minimálkenéses körülménye között tanulmányozzuk. A forgácsolóerő csökkenésére, illetve az érdesség javulására kapott biztató eredmények elsősorban a forgácsolási hőmérséklet csökkenésével magyarázhatóak.

Környezettudatos forgácsolás (2. rész)

A gazdaságosság és a környezettudatosság sokáig egymásnak ellentmondó fogalomként szerepelt a forgácsolásban: a nagyobb termelékenység eléréséhez gyakran ugyanis árasztásos módszerrel adagolták a hűtő-kenőfolyadékokat. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezetbarát forgácsolótechnológiák alkalmazására, mert az újszerű módszerek, rendszerek és berendezések a produktivitás és a szerszám-élettartamok egyidejű növelését teszik lehetővé. A környezettudatos forgácsolásról korábban megjelent cikkünkben [1] a légnemű hűtő-öblítőközegek szerepére hívtuk fel a figyelmet. Jelen írásunkban a minimális mennyiségben adagolt hűtő-öblítő-kenő (HÖK) megmunkálóközegek hatásáról lesz szó. Az ellenőrzött körülmények között végzett esztergálási kísérletek eredményei azt bizonyítják, hogy a minimálkenő berendezés alkalmazása a forgácsolásban technológiai javulást eredményez és jelentős gazdasági eredménnyel jár.

A keményesztergálás lehetőségei és korlátai

Acélok edzett állapotban történő megmunkálása az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer a gyakorlatban. A keményesztergálás sok esetben nagyon jó alternatívája lehet a köszörülésnek, amíg azonban az esztergálás teljes mértékben feldolgozható és hasznosítható fémforgácsot hoz létre, addig a köszörülési eljárások újrafeldolgozásra alkalmatlan iszapot (köszörűkorong-anyaggal kevert fémrészecskéket). Jelen cikkben többféle hűtési-kenési módszert (száraz, hűtött levegő és minimálkenés kombinálása) hasonlítottunk össze, edzett acél különféle PCBN-szerszámokkal történő esztergálásakor.

Korszerű menetfúrók környezetbarát alkalmazása

A korszerű menetfúrók helyes megválasztása és szakszerű alkalmazása elsőrendű követelmény a folyamatbiztonság, a fokozódó gyártmányminőség és a gyártás költségeinek minimalizálása szempontjából. A végrehajtott kísérletsorozat rangsorolja a tesztelt szerszámok forgácsolóképességét. Emellett arra is választ ad, mely szerszámok felelnek meg leginkább a környezetbarát forgácsolás kritériumainak.

Menetformázók teljesítménynövelése optimalizált bevonatok alkalmazásával

A szerszámipar vezető vállalatai a különböző szerszámgeometriákat jól uralják. A legnagyobb ütemű fejlődés a bevonatok terén tapasztalható, ennek ellenére azt lehet megfigyelni, hogy a bevonatfajták csupán néhány, ámde széles körben alkalmazható minőségre korlátozódnak.. Felhasználói oldalról ennek nagy előnye az, hogy könnyebb a választás. Az általánosan alkalmazott bevonatrendszereknél azonban sokkal jobb megoldást kínálnak az egyedi alkalmazásokra kifejlesztett bevonatok. Az optimalizált bevonatminőségek fejlesztésével foglalkozó Platit AG. ilyen vizsgálatok elvégzésére kérte fel Szakcsoportunkat. Az alábbi tanulmány a menetformázókkal elért kísérletek eredményeit összesíti.