Autóipari alkatrészek gyémántlapkákkal végzett finomesztergálása

 Nagy Gábor - Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, III. évf.

Konzulensek: 

  • dr. Sipos Sándor mestertanár
  • Horváth Richárd intézeti mérnök
  • Láng László szakoktató

A dolgozat egy nagy sorozatgyártású kompresszoralkatrész példáján keresztül ismerteti a hipereutektikus összetételű alumíniumötvözetek forgácsolhatóságát meghatározó és befolyásoló körülményeket. Összefoglalja a korszerű gyémánt szerszámok, mint például a polikristályos gyémántrétegek, valamint kémiai rétegfelvitellel (CVD) gyártott gyémántok tulajdonságait és az autóiparban betöltött szerepüket.

A dolgozat röviden ismerteti az alkatrész előgyártásának folyamatát, továbbá a forgácsoláskor fellépő nehézségeket. A környezettudatos megmunkálási eljárások közül a szárazforgácsolást, mint egy lehetséges alternatívát mutatja be. A rendelkezésre álló különböző anyagú gyémántlapkákat azonos körülmények között vizsgálja. A dolgozat főként a minimális felületi érdességet adó esztergálási beállításokat elemzi, és kitér a forgácsolást kísérő egyes zavarjelenségekre (élrátét, álforgácsképződés) is, ezekről fotódokumentációt állít össze. Vizsgálja azt is, miként hat a szerszámra történő forgácsfeltapadás az esztergált felület érdességi paramétereire.

Az összeállítás végül a vizsgált gyémántanyagokra, valamint lapkakialakítási változatokra egy sorrendet állapít meg, amelyet a gyakorlati alkalmazásoknál mind a kiemelkedő hatékonyság, mind pedig az előírt minőség szempontjából figyelembe kell venni. 

 

Megjegyzés: jelen dolgozat az Óbudai Egyetem 2010. évben megrendezett XXXV. Tudományos Diákköri Konferencia Technológia Szekciójában első helyezést ért el.